Direktlänk till inlägg 29 december 2008

Joelbitar Sveriges första dokusåpa ?

Av Vessla - 29 december 2008 19:26


Joelbitar Sveriges första dokusåpa ?


När jag växte upp i slutet på 80-talet och början av 90-talet så sändes det mycket skit som TV kallade barnprogram.. Jag va runt 6 år när vi fick parabol, och med de alla barn kalanler och riktiga barnprogram de va på våren 1991.. Innan de fanns de inte så mycket att kolla på, som dagens snorungar har att gotta sig med idag !


Fan va damp jag och andra ungar kunde få när man skulle se på barnprogrammen som sändes på den tiden.. Man såg fram emot en halvtimmes tecknad film och vad får man se? Femåriga tandgluggar som sjöng falska versioner av Byssan lull, men de va ju inte de värsta som fanns nu som växte upp samtidigt som mig minns säkert Joelbitar?


Joelbitar, Jag hatade verkligen den serien när jag var liten ! Jag satt bara och tyckte att det var tråkigt och jobbigt att titta på honom, men man ville ju inte riskera att missa resten av barnprogrammen..


För något år sen skrev jag en blogg om Joelbitar, nu när jag läste den så insåg jag att jag kanske skulle dela med mig av den ? Damma av de gamla arkivet och ge er kära läsare en nostalgi tripp till våra barndom, och till alla 90-talister så blir de en historielektion alá vessla stile..


Joelbitar är kanske en av svensk TV:s första riktiga dokusåpor? Men är de inte lite småtragiskt ändå att göra ett barnprogram med ett mongo? För alla som inte tillhör min generation och fick uppleva Joelbitars glansperiod i etern.. Så kan jag berätta att Joelbitar var ett barnprogram som sändes i slutet av 80-talet, (har för mig att de gick som repris under början va 90-talet med)..


Hur som helst handlade Joelbitar om Joel, en unge på 5 – 6 år med downs syndrom.. Hela grejen med programmet va att lära oss andra ungar att barn med downs inte var farliga, och att de va helt okej.. Eller nått i den stilen..


Nu börjar jag få nostalitrippar när jag tänker tillbaks på Joelbitar, när jag va liten fattade jag faktiskt inte att han var handikappad.. Jag tyckte bara att han var helt jävla dum i huvudet, han gick ju runt och jord och sånt skit..


Jag trodde jag såg Joel lite över allt på den tiden, jag förstog inte att alla med downs ser lika dana ut.. De skulle kunna fortsätta att spela in och sända Joelbitar för all framtid. De föds ju ständigt nya downare och ingen hade ju sett skillnad på original Joel och hans efterträdare.. Lite som Båtsman i Tjorven på Saltkråkan.


Jag kommer ihåg ett avsnitt när han och hans morsa var i en helt tom kyrka, Joelbitar for fram som en kåt babian som knaprat LSD.. Där sitter hans morsa helt lugnt och stilla i ev av bänkarna.. Så här i efterhand undrar jag om hans morsa inte funderade på självmord just då?


Ett annat humor fyllt avsnitt som jag kommer ihåg är när Joelbitar ska måla med fingerfärg.. Naturligtvis blev de inte som de är tänkt med sådan färg.. Joelbitar blev trött på att måla, så han tog helt enkelt den blåa färgpyttsen och började dricka ! Filmteamet gjorde inget för att hindra honom heller ! De hade väll stora journalistpriset i tankarna eller så tänkte de bara att de va en skit bra grej att göra en naturfilm av.. Vad vet jag?


Men vad hände, blev vi upplysta om att Joelbitar inte va konstig? Hm.. Nej de som hände va att vi fortfarande, nästan 20 år senare gör narr av Joelbitar, han va våran egen downdrabbade lilla mongo clown.. Vi hånade och skrattade ihjäl oss åt Joelbitar i över ett årtionde.. Vi sjunger fortfarande Joelbitar-låten som fyllevisa och garvar skiten ur oss ;D

För er som orkat läsa ända ner hit! Vill jag bara säga förlåt om jag skrämt er och gett tillbaka alla era gamla skräck minnen från barndomen..


 

// Vessla FTW

 
 
Ingen bild

Johanna Andersson

29 december 2008 20:38


Haha jaa cp Joel minns jag allt. Känns som igår faktiskt. Minns du Ika i rutan?? Kan du inte skriva nått om henne oxå?

 
Ingen bild

Mona Strand

29 december 2008 22:10

Japp honom minns man...=) håller med om man satt o vred o vände sej o bara hoppades på att de skulle vara slut så man fick se resterande av barnprog. IKA var hemsk. tror de var henne ja fick konstiga drömmar om. hon var så SMAL. o ja kom ihåg att ja drömde om först en tjock sen en smal människa. sen en tjock, sen en smal, o fort gick de!!! smal/Tjock/smal/tjock/smal/tjock. den smala måste vart IKA. läskiga daam! så skriv om henne...!!

 
Madde alias Blondie

Madde alias Blondie

28 december 2009 18:18

Ja jag minns lätt joel bitar. Jag följde programmet jämt som liten... Minns IKA i mrutan med o många flera program...

Kolla in min blogg med....

http://blondinenmadde.webblogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Vessla - 15 februari 2010 22:24

Jag vet att jag har min lilla beundrarskara av trogna läsare, och jag har fått många uppmaningar om att jag borde blogga igen.. Jag har haft fullt upp med massa saker kanske är så att jag har ett eget liv och inte behöver följa andras? Vem vet, me...

Av Vessla - 23 december 2009 11:01

    Då har Gävlebocken åter en gång lyst upp den mörka natten för 43:e gången sedan nyårsnatten 1966/1967 har denna skapelse av halm fått ge Gävleborna julkänslor..   Personligen skulle jag vilja delta i denna årliga tradition, ...

Av Vessla - 22 december 2009 15:14

Av Vessla - 3 december 2009 16:51

     Jag brukar i normala fall undvika meningslösa ämnen men nu kan jag inte hålla de för mig själv längre. Jag skulle tro att de finns många som håller med mig där ute. Eller vad säger du om Facebooks statusen? För det kan ju inte bara var...

Av Vessla - 28 november 2009 17:02

  Ja ibland får man garva åt dålig humor ;P ...

Presentation


Jag kan nog enklast beskrivas som en politiskt inkorrekt misantrop med känsla för livets alla äventyr ;D

Dela med dig av bloggen

Bookmark and Share

Fråga mig

0 besvarade frågor

Gästbok

Omröstning

Vad tycker du om Kändisdjungeln?
 Värdelöst skit program
 Skön blogg / Skit pogram
 Underbart program
 Jag saknar Bengt!

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22 23
24
25 26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards